Kuhnapato

Letos bomo že enajstič sodelovali v projektu Kuhnapato, ki deluje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, z namenom dolgoročnega vpliva na mišljenje mladostnikov o načinu prehranjevanja, spodbude uživanja zdrave sezonske hrane iz okolice, skozi otrokom zabavne, razumljive, tudi neformalne aktivnosti, doseganja veselja do ustvarjanja v kuhinji in spreminjanja okusa, povezovanja raznolikih znanj in motiviranja vrstnikov. Projekt je namenjen krepitvi ročnih in ostalih spretnosti ter posledično usvajanju znanj o raznolikih poklicih in predvsem pripravi lokalnih, sezonskih jedi. Učenci bodo kuhali pri pouku gospodinjstva, kuharsko obarvanih interesnih dejavnostih, izbirnem predmetu SPH (sodobna priprava hrane) in v šolski kuhinji.

»Učimo se in ob enem dokazujemo, da nam ni treba biti lačen, da v sodelovanju z naravo, načrtovanjem obrokov, poznavanjem tradicije in zgodb iz kulturnega ozadja jedi (ki nam govorijo o tem: kaj jesti kdaj in zakaj), znanjem o sezonski ponudbi narave, nadgrajevanjem znanja o tem, kaj je uporabno in zakaj ter na kakšen način, predvsem pa pripravo jedi z ljubeznijo, dosegamo izjemne učinke, ki na dolgi rok pomenijo zadovoljstvo, uspeh, samostojnost, samooskrbo ter ostale procese v izogib lakoti, zavržkom hrane in ostalim nepotrebnim dejstvom.«

 

Koordinatorica: Jožica Muhič

Accessibility